Att kastfiska
Olika fisketekniker

Att kastfiska

Fiske med kastspö, eller spinnfiske som det också brukar kallas är en typ av fiske som är något mer utmanande än det klassiska metet. Här handlar det om att man måste kasta ut en krok eller sitt bete flera meter ut i vattnet. Det är inte jättesvårt och det krävs inte så mycket teknik men fiskaren måste lägga ner lite mer engagemang i sitt fiske.

Utrustning

När man ska utöva spinnfiske kan det krävas en hel del utrustning. Man kan inte bara ta första bästa pinne och göra om den till ett kastspö utan det krävs att man köper ett riktigt fiskespö. Man behöver också en rejält lång lina på rulle och den bör dessutom vara relativt stark för att man ska kunna få upp även de lite större fiskarna. Det behövs också olika typer av drag som passar olika fiskar och olika vatten. Man kan som fiskare stoppa linan när man kastar ut draget så att man har lite kontroll på var det hamnar. När en fisk sedan nappar kan man låta den ta med sig betet en bit ut om man vill, och låta fisken trötta ut sig innan man vevar in den.

Beroende på vad och var man ska fiska kan man behöva lite olika typer av fiskelina. Om man har för avsikt att fiska gädda till exempel kan det vara bra att ha en lite hållbarare lina och en tafs av ståltråd eller liknande. Det beror på att gäddorna kan väga en hel del och dessutom har de riktigt vassa tänder.

Det finns också en hel del olika fiskedrag att välja mellan. En del av dem används för större fiskar som gös eller aborre, andra drag är lite mindre och passar för mindre fiskarter. Vissa drag blänker på ett sätt som lockar fisken att hugga medan andra drag imiterar en fisk när de rör sig i vattnet och det lockar framför allt rovfiskar. Det finns också mjuka drag som både blänker och imiterar en riktig fisk. De här kan dock slitas ut i takt med att allt fler fiskar hugger på dem men det är relativt enkelt att byta ut den mjuka svansen mot en ny om den inte skulle fylla sin funktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *