Fiska med fluga
Olika fisketekniker

Fiska med fluga

En annan mycket populär teknik att fiska med är varianten flugfiske. För de personer som inte har varit aktiva inom fiske så länge kan det dock verka lite skrämmande till en början. Det krävs en hel del teknik för att man ska lära sig och även för att man ska kunna bli en bra spelare. När man håller på med flugfiske har man dock inte något tyngre drag utan det rör sig snarare om att linan agerar tyngd. Man har en lätt fluga av fjädrar eller liknande längst ute i spetsen på linan och den hamnar på vattnets yta där den lockar fisken att hugga. Det finns med andra ord inget sänke eller liknande som gör att flugan hamnar under vattnet. Men vad är det egentligen som är så svårt?

Alla fiskar på samma villkor

När man fiskar i flugfiske har man inte någon typ av avancerat bete eller liknande. Det handlar bara om att man ska locka fisken med sin fluga och sin lina. Det är just det här som gör fisket lite extra utmanande, och kanske också lite mer spännande. Det handlar inte om vem som har dyras utrustning utan här kan alla fiska på samma villkor. Det är bara att lära sig rätt teknik och att låta fisket ta den tid det tar.

Var kan man flugfiska?

Man kan i regel flugfiska på de allra flesta ställen. Många föredrar dock sjöar och åar. Att flugfiska på havet är ofta inte en lika god idé eftersom fiskarna står längre ned på botten och då ser de ofta inte en fluga som ligger på vattenytan. Många gånger kan det vara en fördel att fiska med fluga om man vet att bottnen innehåller mycket sten eller andra saker som ett bete med krok skulle kunna fastna i. Flugan når inte ner dit och man slipper med andra ord förlora lina och drag. Det är med andra ord slut på bottennapp.

Nackdelar med flugfiske

En nackdel med flugfiske är att det kan vara svårt att lära sig. Om man är nybörjare rekommenderas det att man tar lektioner i fisket och om man inte känner någon erfaren kan det kosta en del. En annan nackdel är att det krävs en del plats för att kunna fiska med fluga. Linan är relativt lång och det gäller att ha lite koll när man svingar den så att man inte trasslar in sig själv eller någon annan i den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *