Isfiske
Olika fisketekniker

Isfiske

Många tror att man bara kan fiska på sommaren men så är inte riktigt fallet. Det går faktiskt utmärkt att fiska också på vintern och när det ligger is på vattnet. Det finns olika typer av fiske som kan utövas på vintern. Man kan till exempel både pimpla och meta.

Ismete

Även om pimpelfiske är ganska populärt är faktiskt ismete än populärare. Man behöver lite mer utrustning för att kunna ismeta och dessutom använder man levande beten istället för konstgjorda sådana. När man ismetar har man ett speciellt metspö. För att man ska kunna meta krävs det dock att man har en isborr och gör ett hål i isen, alternativt letar man upp en redan uppsågad isvak att fiska i. I de allra flesta fall har man flera metspön i vattnet samtidigt och då krävs det att man har spöhållare som håller i spöna. Det är också bra att ha nappindikatorer som både hörs och syns om man inte vill ha ögonen på helspänn hela tiden. När man metar måste man se till att man tar loss fisken fort om man inte ska plocka upp den. Annars kan fisken få ner kroken för långt i halsen.

Pimpelfiske

När man pimpelfiskar använder man sig ofta av ett kortare fiskespö med en lina på. Man har sedan olika pirkar som drag. Det vanligaste är att man har en så kallad vertikalpirk som står vertikalt under vattnet. Man kan då dunka pirken mot botten för att locka fisken dit. Pirken i sig har ofta glänsande inslag med mera som gör att de liknar vanliga fiskedrag som på ett effektivt sätt lockar fisken att hugga. Det är mycket vanligt att pimpla på sjöar eller i mindre hamnar. Det gäller dock att det inte är allt för djupt vatten.

Att tänka på när man fiskar på vintern

När man fiskar på vintern måste man tänka på att man befinner sig ute i kylan. Det gäller med andra ord att se till att man klär på sig ordentligt. Man måste också tänka på fisken. Längst nere vid bottnen blir det sällan kallare än fyra grader och där kan fisken klara sig. Om man tar upp den i kall temperatur kan dess hud och ögon skadas allvarligt. Om man har tänkt släppa tillbaka den och det är väldigt kallt är det bra om man kan ta loss kroken under vattnet. Om det inte är fullt så kallt och man måste ta upp fisken är det också klokt att ha med sig något att lägga den på så att man inte måste lägga den mitt i snön. Det är också viktigt att man har med sig en liten spade eller liknande för att kunna ta bort is och annat ur de uppborrade hålen. Det kan annars snabbt frysa igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *