Fiske som lek och spel
Olika fisketekniker

Fiske som lek och spel

Att fiska är en avkopplande fritidssysselsättning och att fiska med metspö är ofta inkörsporten för att senare gå över till mer avancerad fiskeutrustning. De minsta barnen kanske dock kan ha lite svårt för det, men det finns flera andra roliga och lekfulla sätt att fiska på, innan man är redo för “the real deal”.

Fiskdamm

En så kallad fiskdamm är en populär aktivitet vid barnkalas, skolavslutningar eller andra större evenemang där yngre barn deltar. Det går till så att ett stort skynke av något slag spänns upp i en dörröppning eller på annat vis så det inte går för barnen att se vad som döljer sig på baksidan av skynket. Därefter får barnen ställa sig i kö och turas om att kasta ett metspö så fiskelinan med “kroken” (oftast en klädnypa eller liknande klämma) hamnar över skynket.

Personen på andra sidan skynket sätter då fast en påse med godis, en liten leksak eller någotmannat på kroken och rycker sedan i linan så barnet ska veta att det har fått napp och dra upp linan. För att göra det lite mer spännande och varierande kan personen bakom skynket ibland också sätta på “bottennapp” som kan bestå av en tom toarulle eller liknande. Då får barnet lossa “fångsten” och försöka igen.

En lite mer påkostad fiskdamm kan man få genom att bygga en i trä, som man kan köpa billigt på t.ex Byggmax, och såga till vågor högst upp. Sedan kan man måla den blå och kanske rita dit en sjöbotten med växter samt några fiskar som simmar omkring.

Fiska med magnet

Något annat som är populärt bland barn är de mekaniska fiskespelen som funnits i ganska många år men fortfarande säljs. De fungerar så att man stoppar ett antar plastfiskar i varsitt hål i en liten fiskdamm som spelarna (två eller flera) ska försöka fiska upp med sina små fiskespön med magneter längst ut på linan. Den som lyckas fånga flest fiskar vinner. Fiskarna simmar runt i dammen och öppnar då och då munnen, i vilken en liten metallplatta sitter. Det gäller då att vara snabb med sitt metspö och träffa med den magnetiska “kroken” precis i munnen på fisken under den korta tid som munnen är öppen.

Hur fungerar detta? Jo, inuti fiskdammen sitter ett par batterier som driver en likströmsmotor och motorn får hela fiskdammen att rotera. Eftersom det är upphöjda spår på vissa ställen i plasten under fiskarna trycks de upp en bit när de passerar dessa områden och då öppnas deras munnar och blottar metallplattan för en kort stund.

Det finns även billigare varianter av denna leksak där man istället för att använda sig av batterier vrider upp en drivfjäder för hand som sedan driver runt fiskdammen tillräckligt länge för att man ska hinna få upp fiskarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *