Mete
Olika fisketekniker

Mete

Ett annat alternativ som är mycket vanligt när det gäller fiske är mete. Att meta är enkelt, det krävs inte mycket utrustning och det är lugnt och fridfullt. Man behöver inte vara lika orolig att någon ska fastna i linan eller kroken eftersom man inte kastar iväg kroken utan bara lägger ut den en bit i vattnet.

Vad behöver man?

Det man behöver för att meta är ett metspö, en lina, en krok och ett flöte. Man behöver också något att fästa på kroken, ett bete. Ofta används daggmask, metmask eller små majsbitar. Det handlar helt enkelt om att locka fisken. Om man inte har något metspö kan man också ordna en kraftigare men tunn och hållbar gren med lite längd och sedan knyter man fast linan på den.

Var kan man meta?

Man kan meta i stort sett var som helst. De allra flesta brukar dock hålla sig på bryggor eller liknande. Då kan man sitta och njuta av fint väder samtidigt som man metar. Om det nappar en fisk kommer man att se flötet sjunka och då är det dags att ställa sig upp och lyfta iland linan med eventuell fisk. Man har ingen rulle eller liknande att snurra upp linan på och man kan inte snurra fisken utan man måste dra och lyfta upp den.

Vem kan meta?

Alla kan vara med och meta, oavsett om man är ung eller gammal. De allra yngsta kan dock behöva lite hjälp med att sätta masken på kroken så att de inte sticker sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *