Vilka fiskarter får fångas?
Regler för fiske

Vilka fiskarter får fångas?

När det gäller fiske kan man ofta stöta på flera olika fiskarter i olika vattendrag. Men får man verkligen ta upp allt som nappar? Svaret på den frågan är att det helt beror på var man fiskar. I de fall man fiskar i en egen sjö som ligger på egen mark kan man troligen ta upp allt som finns i sjön. Om det däremot är tal om ett vattendrag som även andra har del i kan det finnas regler för vilka arter som får tas upp, samt för hur stora de ska vara.

När får man fiska?

Olika fiskarter kan få tas upp under olika delar av året. Det gäller både i havet och i andra vattendrag. När det gäller fiske i havet krävs det ofta inget fiskekort men det är desto mer regler kring hur stora fiskarna måste vara för att man ska få ta upp dem.

Att tänka på med fisk som ska tillbaka i vattnet

Om man får tag i en fisk som man inte får fånga och som ska tillbaka i vattnet finns det en hel del att tänka på. Man kan ta upp den, väga den, mäta den och eventuellt fotografera den om man är snabb. Fisken plågas när den är ovanför ytan. Om man får upp flera fiskar samtidigt är det bra att ha stora hinkar med vatten från det aktuella vattendraget i som fisken kan placeras i så länge. Man bör dock sträva efter att få tillbaka fisken i sin naturliga miljö så snart som möjligt efter infångandet. Om fisken ska sättas tillbaka är det också klokt att ta loss kroken så försiktigt som möjligt och undvika att skada fenor eller gälar.

Få en skadad fisk

Om man skulle råka få upp en skadad fisk som inte är av tillåten art, eller som inte är stor nog kan man kontakta en fiskeklubb och höra om de har någon i närheten som kan komma och kolla på fisken. Om man ser att fisken är allvarligt skadad bör man avliva den, och ta bilder på den, alternativt visa upp den för fiskeklubbens ansvariga. Det gäller speciellt om man tror att en smittsam sjukdom eller tjuvfiske kan vara anledningen till att fisken har blivit skadad eller inte mår bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *