Att bli självförsörjande
Olika fisketekniker

Att bli självförsörjande

Många pratar idag om att bli självförsörjande på ett eller annat sätt. Men hur detta ser ut i praktiken kan skilja sig mellan olika hem. Det är i alla fall säkert att detta i de allra flesta fall är långt mer miljövänligt än en traditionell livsstil. Att vara självförsörjande kan också ske till viss del och på vissa områden och varje steg man tar mot ett mer självständigt hushåll är bra för miljön. Här kommer därför några tips på vad man kan göra för att bli mer självförsörjande i sitt hushåll.

Odla egen mat

Man kan odla sin egen mat på olika sätt. Detta kan ske i olika stor utsträckning och behöver inte innebära att man odlar all sin mat själv. En hjälp till att odla i lite mindre skala är ett pluggbrätte som hjälper dig när du ska så frön av olika sort. Man behöver inte ha tillgång till till exempel en stor åker eller ens ett jättestort grönsaksland. Det kan räcka med till exempel några små lådor som man odlar grönsaker i och man kan till och med odla ganska mycket grönsaker även om man bor i en lägenhet utan egen gräsmatta eller tomt.

Fiska

Ett annat sätt att till viss del bli självförsörjande är genom fiske. Fisken i våra inhemska sjöar är en fantastisk resurs som inte utnyttjas i speciellt stor utsträckning. Att fånga sin egen fisk är ett miljövänligt sätt att få tag på protein. Det är dock viktigt att tänka på att se till att allting går rätt till och att man till exempel har fiskekort på de ställen där det behövs. Med det sagt så går det faktiskt att fånga tillräckligt mycket fisk för att till viss del uppfylla det proteinbehov man har. Detta är såklart en mycket miljövänlig lösning och också bra för ekonomin.

Solceller

Ett tredje sätt att bli självförsörjande är att producera sin egen el. Detta kan göras på olika sätt men det vanligaste är genom solceller på taket. Många har valt att investera i detta och det gör att man till exempel inte drabbas lika hårt när elpriserna går upp, samtidigt som var en använde sig av en förnybar källa som energi. Sammanfattningsvis finns det många olika saker man kan göra för att helt eller till viss del bli självförsörjande i sitt hushåll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *