Att undvika giftiga ämnen
Olika fisketekniker

Att undvika giftiga ämnen

Runt omkring oss i världen i dag finns det en mängd olika giftiga ämnen som kan påverka oss på olika sätt. Att få i sig dessa ämnen kan ske på en mängd olika sätt och det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på för att undvika dessa ämnen. Följderna av att få i sig giftiga ämnen kan vara katastrofala och leda till saker som till exempel cancer. Här kommer därför några tips på saker man kan tänka på om man vill undvika att få i sig farliga och skadliga ämnen.

Radon

Ett ämne som man i allra högsta grad ska undvika att utsätta sig för är radon. Radon kan ofta finnas i till exempel gamla hus och det räcker med att vistas över tid i ett hus som har radon i väggarna för att man till exempel ska öka sina risker för att få cancer över tid. Det kan vara svårt att veta i vilka hus detta ämne finns och därför kan man utföra en radonmätning för att ta reda på om det finns radon i just ens eget hus. Detta kan göra att man sedan kan känna sig trygg om mätningen visar på inga eller låga nivåer. Om mätningen visar på att det finns skadliga nivåer av radon i huset är det såklart bra att man får reda på det, så att man kan börja leta efter ett annat boende eller välja att sanera.

Fånga egen fisk

Ett annat sätt som vi kan få i oss giftiga ämnen på är genom den mat vi äter. Till exempel kan den fisk vi äter innehålla så kallade mikroplaster. Detta beror till stor del på den nedplastning av haven som hela tiden äger rum bidrar till att fiskarna får i sig små bitar av plast. När vi äter fisken får vi sedan också i oss denna plast och man behöver knappast vara något geni för att räkna ut att det inte är speciellt nyttigt. En sak vi kan göra för att undvika detta är det till exempel se vilka områden som är värst drabbade och undvika att äta fisk från dessa områden eller hav. Man undgår också en del av risken genom att fånga och äta sin fisk själv, då fisken i de inhemska sjöarna oftast inte drabbats av nedplastning på samma sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *