Få upp rätt fisk
Olika fisketekniker

Få upp rätt fisk

Om man ska ut och fiska räcker det inte med att man har ett fiskekort. Man behöver också ha koll på att man tar upp rätt fiskar. Men hur vet man vilka fiskar man får ta upp och hur ökar man chansen att få upp just de arterna?

Se vilken fisk man tar upp

Ibland kan det vara svårt att se vilken fisk det är man får upp. Man kan behöva titta lite mer noggrant på fisken. Ett förstoringsglas eller en smidig lupp är bra att ha. Om man känner sig det minska osäker gör man rätt i att släppa ut fisken efter att man tittat på den och kanske fotograferat den.

Ha koll på vilka fiskar som får tas upp

I de svenska fiskereglerna kan man läsa mer om vilka fiskar som får tas upp. Där står bland annat om hur stora fiskarna ska vara för att de ska få tas upp och en hel del annat. I vanliga fall står det också mer om fiskarna som får tas upp vid respektive fiskeplats.

Använd rätt fiskespö

För att få upp rätt fiskar är det klokt att använda rätt fiskespö samt rätt drag eller bete. Större fiskar hugger i regel på större drag.

Om man får upp fel fisk

Hos Länsstyrelsen kan man läsa mer om vad man ska göra om man får upp fel fisksort. I normala fall kan man bara släppa tillbaka den men om fisken är skadad behöver man veta hur man ska gå tillväga. Genom att läsa på ordentligt innan fisketuren slipper man obehagliga överraskningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *